Czy Porto może być tylko słodkie?

Ze względu na specyficzny sposób wytwarzania wino porto jest zazwyczaj słodkie lub półsłodkie. Krótki okres fermentacji i wymieszanie go z wysokoprocentowym spirytusem neutralnym sprawiają, że oprócz słodyczy darowuje on nam wyjątkową intensywność – zarówno smaku, jak i zapachu. Wzmacnianie czerwone wino będzie doskonałym dodatkiem do letniego wieczoru w ogrodzie w wersji schłodzonej, bądź do zimowego wieczoru w domu, tuż po kolacji, podawane w temperaturze pokojowej.

Słodycz porto

Fermentacja słodkich winogron do produkcji porto przebiega tylko do momentu wytworzenia się alkoholu na poziomie siedmiu procent. Po tym czasie powstały zalążek wina mieszany jest z neutralnym spirytusem, który nadaje mu tej charakterystycznej mocy, z której słynie. Wino porto jest raczej słodkie ze względu na możliwość zachowania dużej ilości naturalnych cukrów, a to z kolei za sprawą dosyć krótkiej fermentacji. Kolor tego wina zależy w dużej mierze od szczepu winogron, z których powstał. Może być zarówno bardzo ciemny, jak i lekko słomkowy.

Wino porto i jego zapach

To aromatyczne wino z Portugalii doskonale nadaje się na każde spotkanie, zarówno to towarzyskie, jak i biznesowe. Ze względu na swój charakterystyczny, dębowo-waniliowy zapach jest idealne deserów, ale jako aperitif spisuje się równie dobrze. Przy podawaniu przed posiłkiem warto jednak odrobinę bardziej je schłodzić. Do deserów może być podane nawet w temperaturze pokojowej. Na każdej butelce znajdziemy również adnotację odnośnie do jakości wybranej wersji porto. Warto zagłębić się w dziedzinie, jeśli zależy nam na dobrym wyborze